Kulturen tar plats – till och med i Ödåkra

Idag fram till lördag finns konstnär Julie Kleins utställning At strække sig (lidt længere) på Spritan! Alltså i Ödåkra. Hemma på våran gatan, skulle man nästan kunna säga.

Nu har jag och familjen bott i Ödåkra i nästan två år. Och visst trivs vi bra. Vi har ett stort och rymligt hus. Trappa i furu. Egen parkering till bilen. En tvättstuga utan fyra tillhörande våningar med trappor. En alldeles lagom stor gräsmatta direkt utanför dörren (med plats för studsmatta) och en baksida med pool. Tre toaletter. En mängd materiella saker som närmast känns osannolika emellanåt.

Men. När man flyttar från centrala Helsingborg till en plats som Ödåkra så finns det vissa saker man saknar. Som gångavstånd till stranden och Pålsjö skog. Till skola och jobb. Mataffär och gym ett övergångsställe bort och vårdcentral och apotek. Och såklart utbudet av handel, restauranger och caféer som finns i stan. Ok, vi har Pizzeria Venezia och Tjollen mindre är 800 meter från vårt hus men det är faktiskt, precis som det låter, en helt annat sak. Och sist men inte minst kultur. Närheten till konst, teater, bibliotek och konsert är oslagbar för den som bor i stan.

Men det finns hopp.

Tidigt förstod jag att Spritan som ligger i närheten av stationen här i Ödåkra var något alldeles särskilt och har tagit många nyfikna promenader förbi platsen. Drömmande pratade vi om vad man faktiskt skulle kunna göra med platsen men jag trodde nog inte att drömmen om någon typ av kulturhus kanske inte var så långt bort som jag trodde ändå.

Under sensommaren förra året började det däremot hända saker och under det senaste året har jag med spänning följt utvecklingen av vad jag tror kommer kunna bli någonting riktigt, riktigt bra.

Efter att ha sett och hört någon röja i, utanför och runt fabriken en längre period, kunde vi i somras äntligen besöka platsen på riktigt i och med öppnandet av R+R Art and Design showroom. På Facebook kunde man den 19 augusti läsa: ”Ta en sväng förbi gamla Ödåkra Spritfabrik och spana in R+R Art & Design, de helt unika byggnaderna & miljöerna som inom en snar framtid hushåller surdegsbageri, microbryggeri samt en liten trevlig restaurang.”
Och vi tog såklart den där svängen.

Och som jag sa, det finns verkligen hopp. Jag tror faktiskt att mina tankar om vad stället skulle kunna bli en dag är på väg att uppfyllas. Idag fram till lördag finns alltså konstnär Julie Kleins utställning At strække sig (lidt længere) i en del av dessa fantastiska lokaler.

Sjuåringen konstaterar vid läggdags.
– Jag tyckte det var läskigt på den där utställningen. Men coolt.

 img_0867

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *