Vad kan man ha en skrivkompis till?

Skrivkompis. Jag har en skrivkompis.
Jag rekommenderar alla som skriver att skaffa sig en.

Efter att ha gått med i Skriv i somras fick jag (och alla som deltar i programmet) hjälp med att få mig en skrivkompis. Till en början kändes det ganska obekvämt och lite pinsamt. Tanken på att ringa upp någon jag aldrig träffat eller vet någonting om och börja prata skrivande var lite knäpp faktiskt. Vi blev i alla fall en grupp på fyra som började lite trevande med att ge varandra textrespons och det var en superhärlig grupp med enormt mycket energi. Men eftersom det egentligen var skrivkompisar vi skulle bilda så delade vi oss i två par.

Min skrivkompis blev Ina

Och jo, visst är det lite knäppt att ringa upp varandra, säga hej och sen ösa på med prat om bara skrivande. Vi har aldrig träffats och vi känner inte varandra. Egentligen. Samtidigt känns det som att Ina är en person jag verkligen tycker om och kan förstå.

Igår hade vi vårt första möte för året. Innan dess hade vi tagit en paus. Jag kände mig låst efter nanowrimo, skrev inget nytt och visste inte hur jag skulle hantera min icke-skrivande svacka. Därför bad jag om en paus och när jag gjorde det visade det sig att Ina också var lite låg i skrivenergin och att en paus passade henne också.

Nu i efterhand kan jag se att det kanske är just i de där svackorna vi behöver varandra som mest. Det är då vi behöver pushen och någon som hjälper oss att inse att det blir bättre, om en bara vill. Att inte skriva är ju en väldigt naturlig del av att skriva. Kanske ingår det till och med i definitionen av att vara en skrivande person. Det går upp och ner.

I alla fall. Vi tog en paus och under tiden funderade jag väldigt mycket på det här med skrivande. Varför jag skriver, vad jag vill skriva, när och så vidare. Det enda jag kunde komma fram till var att jag skriver. Till och med när jag inte skriver skriver jag på något sätt uppe i skallen) och det vill jag fortsätta med.

Min berättelse, min bok, den ligger vilande just nu men tankarna kring den lever ändå och så länge jag skriver på annat känns det som om jag också ger näring till min bokidé. Jag bakar den liksom konstant ändå.

Under pausen bestämde vi oss för att återkoppla till varandra i början av januari, för att bestämma hur vi skulle kunna fortsätta med vårt skrivkompissamarbete. Under tiden hade vi sporadisk kontakt via whatsapp och mail. Ingen av oss verkade skriva så väldigt engagerat under den här perioden men ett litet sms med pepp eller avreaktion fungerade utmärks som kanal att avreagera sig på. Utifrån det kom jag på idén med att det kanske är det vi ska ha varandra till. Också. Att prata om våra texter, hur långt vi kommit, hur härligt det är att skriva och så vidare är en fantastisk kraftkälla, men när ingenting händer, inte en enda rad eller bokstav blir till något mer, vad gör man med en skrivkompis då?

Förslaget blev, ordagrant: Att kunna “kräka av sig” när det går trögt.
Men också att prata texter och andra saker som rör skrivande som tidigare. Och när vi hade vårt möte häromdagen kändes det jättefint!
Som att prata med en gammal vän samtidigt som att börja om på något helt nytt.

Så här ser upplägget skrivkompis ut just nu

Nu är planen att höras av en kväll varannan vecka. Inför “mötet” skickar vi text (om vi har något vi vill ha hjälp med) men vi har också bestämt att det vi vill fokusera på just nu är inspiration. Saker som inspirerar oss att komma igång och att fortsätta och att hitta våra sätt att våga och inte ge upp. Inte bara saker som är fokuserade kring själva texten. Utan även typ lästips, poddar, tankar, reflektioner, känslor och så vidare. Vi fortsätter också skicka meddelanden till varandra på whatsappen mellan våra möten om det är något vi vill bolla.

Tidigare har vi pratat utifrån tre frågor som Ina tidigare hade jobbat utifrån i sitt skrivande:

 1. Vad har du gjort på ditt skrivprojekt denna vecka? Gör en punktlista.
 2. Vad har du lärt dig? Vilken är din viktigaste lärdom från denna vecka? Skriv ner den i 2-3 meningar.
 3. Vad ska du göra härnäst? Gör en punktlista över det du ska göra under kommande skrivvecka.

Vi har inte pratat om de tre punkterna men jag tänker mig att vi skulle kunna fortsätta tänka kring dessa inför våra möten, men med tilläget:

4. Jag har inte skrivit något alls och har ingen plan för hur jag ska fortsätta. Hjälp mig!

Pepp och några frågor om skrivkompisar

Nu är jag riktigt pepp på detta! Heja, heja. Och förresten, ett skrivtips för dig som vill logga ditt skrivprojekt är att nanowrimo.org har introducerat en goal tracker där du kan sätta mål för och logga ditt skrivprojekt även nu efter november månad.

Hur arbetar du med din eller dina skrivkompisar?
Och vilka tips har du till den som vill testa? Var kan man hitta en skrivkompis, hur lägger man upp arbetet och vad är det bästa med att ha en skrivkompis?

5 reaktioner på ”Vad kan man ha en skrivkompis till?

 1. Vad härligt att du fått dig en skrivkompis! De är i sanning guld värda.
  Jag har två skrivkompisar/kompisar som skriver. Den ena började som min vän men nu för tiden pratar vi mest skrivande. Den andra började som skrivkompis (jag mejlade personen och frågade om testläsning) och allt eftersom har vi blivit mer kompisar som skriver. Den senare är betydligt mer erfaren än mig, den första ungefär på samma ställe i sitt skrivande.
  Ert upplägg låter jättebra, särskilt när man inte känner varandra och båda har behov av pepp och att bolla. Tack för ett bra inlägg! 😊

 2. Låter helt fantastiskt med en skrivkompis. En sådan måste jag ju också ha. Vore underbart. Känner igen mig i många av dina tankar, att jag skriver även när jag inte skriver. Berättelsen lever och lever om i skallen…

  1. Härligt att höra att det är fler som skriver i tanken… Hoppas att du kan hitta en skrivkompis på något sätt! Kolla in olika skrivgrupper på Facebook. Där kanske det finns fler som söker 🙂

 3. Hej, och vad kul att ha hittat hit till din blogg! Vilket otroligt bra och viktigt och roligt inlägg 🙂

  Jag har under ganska många år varit med i en skrivgrupp på sju personer, som har träffats och läst varandras texter och gett respons på dem ungefär fyra gånger om året (geografiskt sätt har vi inte varit så nära varandra, en i Göteborg, två i Dalarna, resten i Stockholm och Uppsala). Nu har vi i princip lagt ner den, men ses och hörs förstås ändå ibland. Och särskilt en person från skrivgruppen har nu blivit vad jag skulle kalla för min skrivkompis 🙂 Vi hörs för det mesta minst en gång i veckan och träffas så ofta vi kan, vi pratar om skrivande och om livet (så här efter många år har vi förstås blivit jättegoda vänner) och utbyter precis som ni gör tips om böcker, bloggar, poddar och allt som kan ge inspiration till skrivandet. Dessutom läser vi förstås och ger respons på varandras texter när det behövs. Det är faktiskt helt och hållet ovärderligt. I höstas började vi dessutom skriva på en bok tillsammans, ett fantastiskt roligt projekt som vi båda investerar massa tid och energi i 🙂

  Det är min fasta övertygelse att alla behöver en skrivkompis, och att det borde finnas bättre verktyg att hitta en. Därför var det otroligt uppmuntrande att höra din historia. Men jag undrar förstås vad Skriv egentligen är för något? Googlade runt lite snabbt men kunde inte hitta det? Supernyfiken!

  Ska bli jättekul att fortsätta läsa din blogg och se hur det går för dig och skrivandet!

  /Linda

  1. Vad roligt att du har läst mitt inlägg!

   Ditt och din väns samarbete låter ju fantastiskt, jag har har läst om det på båda era bloggar 😊 Angående er skrivgrupp om sju personer låter det också som något väldigt lärorikt och roligt. Sågs ni på olika ställen varje gång? Bodde ni över hos varandra eller på hotell? Och hur träffades ni egentligen? *nyfiken*

   Skriv! är förresten en slags skrivgemenskap som har gett mig en start i skrivandet. Drivs av Jeanette Niemi som är skrivcoach. Länk finns i inlägget, precis i början!

   Ska bli spännande att följa dig och din väns resa med skrivprojektet och ser fram emot att höra fler skrivande tankar från dig!

   /Josefine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *