Lässtruktur med hjälp av just-nu-enkät

En av alla bloggar om böcker och läsning som jag följer är Enligt O. Ett bra tips jag fick från hennes blogg är att göra en Just-nu-enkät för att få struktur i läsningen, vilket är precis vad jag behöver. Jag har massor med olästa pocket i bokhyllan, som alltid en stor hög låneböcker men jag vet inte med vilken jag ska börja, en lång att-läsa-lista i mobilen och några utspridda påbörjade böcker lite här och av i hemmet.

Så här kommer den.

Vid sängen: På pallen bredvid sängen ligger Lilla sparvel av Barbro Lindgren, fantastiskt ur ett barns perspektiv (på riktigt) om världen och hur ofattbar den kan vara. Under den boken ligger Liksom helt magiskt – 12 berättelser av Mårten Sandén. Jag läser gärna barn och ungdomsböcker, dels för att jag tycker det är bra läsning såklart men också för att det är pepp i mitt skrivande. För jag försöker ju liksom skriva en berättelse för barn och unga, typ.

På hyllan ovanför sängen: Ligger novellsamlingen Het, för om man ska läsa en novellsamling som heter Het borde man väl försöka gömma den lite någonstans i sovrummet. Ärligt, roligt och härligt om sex och unga. Önskar jag hittat den när jag själv var tonåring. På hyllan ligger också Stalker av Lars Kepler. Jag har lånat den av en kompis men är tveksam till om jag kommer våga läsa. När jag lånade den sa hon “men det förstås…du bor ju i hus. Läs när din kille är hemma!” Sen dess ser jag skuggor i trädgården och känner mig olustigt oensam de få gånger jag faktiskt är ensam i hemmet.

På soffbordet: Ligger just nu senaste numret av Runners world och inspirerar ytterst lite till höstlöpning. Lite för lite men ändå mer än om den inte legat där alls.

På byrån i hallen: Ligger Johanna Thydells Ursäkta att man vill bli lite älskad och blir läst lite här och var vid väl valda tillfällen. De korta kapitlen lämpar sig bra när man måste vänta på någon som ska ta på sig skor eller hämta något hen råkar glömma på sitt rum precis när alla är redo att gå. Den är också jättebra när man vill skratta lite.

I (hand)väskan: Låg fram till förra veckan Amanda Svenssons Allt det där jag sa till dig var sant. Sjukt imponerande skrivet, berättat, påhittat. Verkligt inspirerande och får mig att vilja skriva men framför allt leva.

I öronen: Jag har precis börjat lyssna på Manifest för hopplösa av Åsa Asptjärn i Kapitel – i dina lurar (SR). Hittills har jag hunnit skratta högt flera gånger, minnas mitt 15-åriga jag som extremt bitterljuvt och rodna å Emanuel Kents vägnar.

På läsplattan: Jag läser inga böcker på plattan. Där läser jag bloggar och nyheter. Favvobloggar denna vecka Anna skriver under och Fredrik Backman.

Läser jag lite då och då: Blod är tjockare än vatten av Astrid Trotzig. För mig som adopterad är igenkänningen i den här boken skrämmande. Jag har läst boken över väldigt många månader, men jag vill liksom inte att den ska ta slut. Just nu ligger den på en hylla i mitt badrumsskåp.

Bokklubbsböcker: Är tyvärr inte med i någon bokklubb. Någon i Helsingborg som vill starta bokcirkel så ring mig!

Längtar jag efter att få läsa: Efter att ha läst en intervju med Alex Shulman i HD i morse längtar jag efter att läsa Glöm mig som är en biografi om att leva med en alkoholiserad mamma.

3 andra böcker i min att-läsa-hög:  In i labyrinten av Sigge Eklund, Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie, I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist. Bland många. Många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *