Att prata skrivande med andra skrivande människor

Igår hade jag mitt andra samtal med min nya skrivkompis. Så här gjorde vi.

Innan samtalet svarade vi båda på tre frågor om vårt eget skrivande och skickade till varandra. De tre frågorna hade min skrivkompis arbetat med tidigare. Jag tror det var på en skrivkurs och vi tyckte att det var ett bra sätt att få igång varje samtal.

Frågorna handlar om:

  1. Vad man skrivit den senaste veckan?
  2. Vad man lärt sig?
  3. Vad man ska göra som nästa steg?

Utifrån hur vi svarat på frågorna är det lätt att komma på relevanta saker att prata om. Det blir ett underlag för att ställa nyfikna frågor, peppa varandra och hjälpa till att se ens eget skrivande från ett annat perspektiv. Det är också ett bra verktyg för att kunna gå tillbaka och fråga om saker som vi pratat om vid tidigare samtal som är nyfiken på. Och det är sjukt peppande att någon frågar om hur det gått med ”den där karaktärerna du testade förra gången” eller ”hur gick det med den där idén du fick mitt i natten”.

Så här tycker jag om att ha en skrivkompis.

  1. Så häftigt att prata skrivande med andra som skriver.
  2. Coolt att kunna prata i över en timme med en person jag egenligen inte känner och ändå få ut så enormt mycket av det.
  3. Lite jobbigt att hitta tid och känna sig motiverad att ”arbeta” på fritades. Men det är lite som att träna eller springa. Du ångrar dig aldrig efteråt och du får en enorm boost och lite som en adrenalinkick efteråt.
  4. Bra grej helt enkelt.

Just nu har jag svårt att skriva på mitt projekt. Istället gör jag en grej där jag skriver 6 minuter per dag. Vad som helst. Flödesskriver och slutar direkt efter de 6 minuterna. Fick tipset via Skrivradion och Skriv!

Den 4 oktober har jag skrivit 6 min per dag i 30 dagar (om jag lyckas och det ska jag!) och då tänker jag att det är dags att jag bestämmer mig. För om jag ska fortsätta på mitt skrivprojekt eller inte. Och vad jag ska skriva på om jag inte fortsätter med projektet. Men fram till dess är det 6-minutersgrejen som är grejen. Men efter gårdagens samtal kliar det faktiskt i fingrarna lite mer än innan. Det är en skön känsla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *