Dagbok blev loggbok

foto på en sida ur en bok

För ett tag sedan skrev jag om att jag börjat skriva dagbok och att jag tyckte det gav mig väldigt mycket, både för att få ur mig personliga saker men också för att få struktur och som en hjälp att komma igång med skrivandet.

Just nu är jag inne i en period när jag verkligen har lust att skriva men inte alltid hittar tiden. Utifrån olika tips på hur man kan göra skrivande till en del av vardagen och få till en skrivande livsstil så har jag nu testat att skriva loggbok, med målet att skriva någonting varje dag för att få in rutinen.

Jag har ännu inte bestämt mig för ett projekt att satsa helhjärtat på. Därför testar jag mig fram för att hitta en bokidé som ska kunna hålla. I min tydligaste idé utgår jag från att skriva självbiografiskt men jag har ännu inte bestämt mig för hur berättelsen ska se ut, kanske behöver jag inte det men som sagt så jobbar jag fram olika idéer…

Poängen är i alla fall att för att inte tappa bort mitt skrivande när det går trögt eller är stressigt på jobbet och så vidare så skriver jag logg varje dag. I loggen skriver jag har åstadkommit i korta drag. Sedan skriver jag också ner vad jag ska göra i morgon. Under veckan såg det till exempel ut så här:

Logg 4/5: Idag har jag skrivit ur hjärtat. Efter att ha läst Astrid Trotzigs bok Blod är tjockare än vatten flyger tankarna ur mig. Det är ganska osammanhängande och jag tänker på att jag borde gå tillbaka och fixa bokidén innan jag fortsätter skriva. Men jag kan inte sluta.

Jag har också försökt hitta på några fiktiva idéer genom att skriva en idé på varje post-it och sedan lägga i en hög. Ingen prestige och utan bara ren brainstorming.

I morgon ska jag fortsätta med post-it-idéer men också skriva av mig om att vara adopterad om mitt “flow” fortsätter.

1200px-Postit
Ett bra sätt att få fram nya idéer är att använda post-its!

Det som är så bra med detta är att du får en överblick över vad du faktiskt har gjort. Kan vara särskilt bra de dagar det känns som om du bara flummat runt och inte åstadkommit mer än att slösurfa. Slösurfandet kanske var superviktigt! Att du har lyssnat på en podd om stress kanske är viktig research för bokprojektet eller bara nyttigt för kroppen. Eller att du ringt ett jobbigt samtal för att kunna komma vidare ska inte heller underskattas tycker jag. Alla de sakerna kan ju vara bra att göra om det är det du bestämt att du ska göra.

Att planera för morgondagen är därför jätteviktigt. Det ger dig en känsla av kontroll när du går och lägger dig. Du behöver inte tänka på allt det där du måste göra utan du vet att i morgon är tiden vigd åt just detta. Allt kan inte göras samtidigt utan du måste börja med något och när du planerar morgondagen är det ganska lätt att utifrån hur mycket tid du har bestämma ungefär vad du faktiskt kommer hinna. På en vardag när barnen är hemma har jag till exempel tur om jag får till 10-15 minuter till fokuserat skrivande. Och om jag vet att jag inte kommer hinna “jobba” på boken eller novellen eller vad det nu är så kan jag i alla fall bestämma mig för att I morgon ska jag blogga om att starta en skrivgrupp eller I morgon ska jag skriva 10 fiktiva idéer på 10 olika post-it lappar eller kanske till och med I morgon ska jag inte skriva, bara ha semester.

Några dagar har jag till och med gått in för att skriva i min logg att jag inte har skrivit någonting alls (oftast på grund av att jag inte ens öppna datorn efter att jag kommit hem från jobbet). Men där och då bubblar det till och på någon timmes övertid har jag hasplat ur mig något som jag inte ens visste behövde komma ut.

Jag använder mig av Evernote för att anteckna och skriva ner början till texter och annat. Det är inte perfekt men jag gillar att allt finns samlat i molnet för då kan jag nå det var som helst, när som helst. För alla de där andra tusen sakerna som jag vill göra eller har idéer om fungerar Google keep som “papperskorg” där jag samlar allt som måste göras förr eller senare inom projektet. Det är skönt för då slänger jag bort tankarna från huvudet men vet att de finns sparade tills den dagen jag måste ta tag i det. Mer om det en annan dag.

Nu står det i min logg att jag ska skriva tankar till min självbiografi och det känns som det kommer komma berättelser…

foto på en sida ur en bok
Ur Blod är tjockare än vatten av Astrid Trotzig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *