Starta en skrivargrupp eller ett skrivcafé

Förra veckan deltog jag i en författartimme på webben med Veronica Grönte från Författarskolan. Veronica håller många olika kurser som jag läst om men detta var den första jag deltog i. Det var jag och fem andra personer som deltog och på en timme samlade jag på mig massor av skrivtips, både baserat på mina egna frågor men också de andra deltagarnas.

Utifrån våra frågor pratade vi med vägledning av Veronica om hur man kan skriva dramaturgiskt, hur man kan tänka för att få till en bra början på sin bok, hur man kan tänka för att skriva en blandning mellan fiktivt och självbiografiskt, vilka verktyg som finns för att arbeta med sina karaktärer och så vidare och så vidare.

Det var ett toppenbra möte och jag gillade formen att träffas. Därför har jag, för att komma igång med och för att hålla igång mitt skrivande, nu bestämt mig för att jag vill starta en skrivargrupp eller få igång ett samarbete med en skrivkompis. Jag har funderat på detta sedan jag började skriva igen och många av de poddarna jag lyssnar på pratar om skrivkurser, grupper, skrivresor och annat. Visserligen skulle jag vilja göra allt det där men jag tror mycket på det där med en skrivargrupp. Jag tror lite extra på detta nu efter webbmötet förra veckan i samband med att senaste numret av Skriva #3 damp ner i brevlådan. I tidningen finns ett superbra reportage om att starta skrivargrupp 🙂

Jag har frågat runt i en del olika forum och grupper och det verkar finnas ett intresse för detta hos fler. Jag har också varit i kontakt med biblioteket för att fråga om man kan få använda sig av lokal hos dem och det verkar inte vara några konstigheter.

Utifrån det har jag två förslag:

 1. Vid ett första “öppet möte” får alla som är intresserade komma för att diskutera och workshopa kring hur man skulle vilja att en skrivargrupp såg ut. Utifrån det är förhoppningen att olika konstellationer ska kunna skapas. Någon kanske hittar en ny skrivkompis, ett gäng kanske startar en mindre grupp medan en annan kanske bara går hem nöjd och glad med en bunt fin fina skrivtips.
 2. Tillsammans med biblioteket ordnas ett antal öppna Skrivcaféer. Eventuellt med olika teman eller någon föreläsare, kanske i samband med en författarkväll. Varje deltagare utgår från sitt eget skrivprojekt och tar med sig ett par frågeställningar varje gång som hen vill ha hjälp med. Det är upp till deltagarna att skapa innehåll och diskussioner och är därför beroende av hur många som kommer.

Vad tycker du om Skrivargrupp och Skrivcafé? Kommentera gärna eller skriv till mig om du har tankar. Bor du i närheten av Helsingborg kanske du vill vara med och ordna något tillsammans med mig?

Om du också är intresserad av att komma igång med ditt skrivande men inte riktigt vet vad som passar dig bäst, tipsar jag dig att lyssna och läsa enligt nedan så kanske du kan få några idéer som passar dig.

Läs- och lyssnatips för dig som vill skriva

Kreationslotsen och Jeanette Niemis podcast Skrivradion har många bra och inspirerande avsnitt. Om du vill komma igång med att skriva en bok rekommenderar jag att du lyssnar på miniserien i tre delar som handlar om att skriva en bok:
#019 Skrivradion: Din bokidé – behandla den med respekt
#020 Skrivradion: Skriva bok – en process
#021 Skrivradion: Skrivprocess – det som hindrar dig

Författarpodden med Agnes Hellström och Frida Skybäck som delar med sig av “allt du behöver veta för att bli utgiven” och lite till. Jag som nybörjare gillar särskilt avsnitten #3: Skrivprocessen del 1 och #4: Skrivprocessen del 2.

Så gör jag: Konsten att skriva av Bodil Malmsten. En fantastisk bok som gett mig massor med tankar och idéer om skrivande och får mig att vilja skriva som jag skriver. Inte som någon annan. Boken är en handbok samtidigt som det är en underhållande berättelse.
Skrivandet är inget yrke; det är något som den med lusten att skriva och viljan att göra det inte kan låta bli. – ur Så gör jag, Förordet

Författarskola.se och Veronica Grönte erbjuder bland annat en mängd olika kurser samt har ett bra nyhetsbrev. På sidan kan du hitta välformulerad och bra information om exempelvis dramaturgi, biografi, enneagrammet som verktyg för att arbeta med karaktärer med mera.

SkrivarSidan – för dig som skriver av Iréne Svensson Räisänen samlar skrivtips och övningar, erbjuder kurser, samlar skrivartävlingar med mera. Skrivarsidan har ganska mycket fokus på dikter och poesi, bland annat finns Diktskola i flera olika delar och även Poetpodden.

4 reaktioner på ”Starta en skrivargrupp eller ett skrivcafé

 1. Hej Josefin!
  Så klokt inlägg om vinningen av att lära av andra som gör det som man själv gör. Det är så centralt i skrivandet att skapa den kontakten och jag blir så glad av att se ditt utrop. Hoppas du får många som svarar och att ni får till en grupp. Blir också glad att jag och Skrivradion inspirerar dig, tack för att du tipsar om den!
  Det du skriver om att det här efterfrågas av många är så sant, det är också det jag märker när jag pratar med författare. Därför startar jag snart Skriv! som kommer att ge just skrivkamrater, respons och kunskap. Det ska bli så roligt att träffa alla medlemmar i den gruppen.

  Lycka till!
  /Jeanette

  PS för den som undrar vad skriv är kan man kolla in här: https://kreationslotsen.mykajabi.com/p/skriv

  1. Tack för din kommentar Jeanette! Det där med Skriv! låter väldigt spännande och intressant 🙂

 2. Hej! Jag är intresserad av en skrivargrupp och undrar bara hur det gick och om det finns plats?

  Mvh

  Andreas

  1. Hej Andreas! Va roligt att höra intresse från en skrivande person 🙂 Jag har tyvärr inte lyckats dra igång någon skrivargrupp. Det känns som att det finns ett intresse men svårt att få till det i praktiken. Jag har haft kontakt med biblioteket och kommer eventuellt köra skrivarcafé där. Vad är du intresserad av för grupp och vad skriver du? /Josefine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *