Min nya skrivrutin – om att skapa en ny vana

Dagboksskrivande, att lägga märke till saker och ett försök till att skriva en novell.

För en vecka sedan ungefär skrev jag om ett sätt att försöka skapa mig en ny vana. En vana att komma igång med skrivande och en vana för att få ur mig lite av allt det där som vill ut och som måste komma ut. Tanken var att gå upp på morgonen och skriva. Skriva ungefär 10 minuter varje dag. Det skulle bli min nya skrivrutin.

För ungefär en månad sedan började jag skriva dagbok (igen) men kände att jag inte riktigt visste när jag skulle hinna med det. Därför blev detta en bra förlängning på det. Jag tog de 10 minuterna på morgonen till att skriva dagbok.

Allt ihop har visat sig vara jättebra för mig. För mitt skrivande. Jag har skrivit någonting varje dag. Ibland inte mer än 2 minuter och ibland en timme eller mer. Poängen är att det blivit något varje dag och det har startat en process i mig som jag gillar. Min nya skrivrutin hjälper mig att förstå mina tankar. Uttrycka saker som annars bara flyger runt i huvudet och inte går att ta på. Genom att skriva ner och samla tankarna blir känslan av att det är stressigt eller mycket att göra betydligt enklare att hantera. Jag kan se att det i själva verket inte rör sig om så mycket som känslan säger.

Det hjälper mig också att komma ihåg saker. Dels för att min nya skrivrutin är på morgonen och det är då jag har som mest saker i huvudet som jag vill komma ihåg. Men också för att, som jag sa, saker jag vill göra blir mer konkreta när jag skriver ner dem än när de bara flyger runt i huvudet.

Ibland är det förstås svårt att sätta sig ner direkt på morgonen och bara börja skriva. Men de gångerna har jag gjort så att jag skrivit bara just det jag tänker eller vad som helst annat som dyker upp i huvudet.

En morgon blev det helt enkelt bara:

Jag fryser.

Och ett par andetag senare kom:

Allt jag vill göra samlar sig inom. Kommer snart med kraft. Boken, texterna, musiken och bilderna. En dag kommer de. 

Eftersom skrivandet har satt lite fart på grund av min nya vana så har jag gett mig själv ytterligare ett par utmaningar.

Today I noticed… Det första tillägget var att jag började skriva om saker jag lade märke till. Idén fick jag från Creative Writing for all: 10 days to a Daily habit – en videokurs på Skillshare (26 min). Det roliga med det är att jag tack vare det kan se att jag börjat göra just det. Lägga märke till saker. Jag har blivit mer medveten om hur saker känns, låter, ser ut, luktar och så vidare och det är ett enkelt sätt att börja skriva om saker med en annan utgångspunkt.

Jag har också börjat skriva på min första novell(!) Tack vare min nya skrivrutin blev jag sugen på att skriva ännu mer och började fundera på det där med att skriva noveller. Ett Google-sök senare hade jag hittat tips på ett antal Novelltävlingar (Anna Hellqvist – om skrivande och sociala medier). På listan hittade jag en tävling som lockade mig direkt: Picknickfestivalens Novellskrivartävling. Undantagsregeln i tävlingen är att Göteborg ska nämnas någon gång i novellen och utifrån de frågeställningar man kan välja mellan att använda som utgångspunkt fick jag direkt en idé!

Och det blev faktiskt en liten berättelse. Det finns en del att fila på förstås. Men just nu är jag bara så himla glad att det kom något. Känslan att vilja skriva känns faktiskt så sjukt mycket bättre när det faktiskt kommer något skrivet ut ur fingrarna än när allt bara är flyger runt i huvudet.

Nöjd.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *