“Här ligger jag och blöder” lämnar sköna spår

Under förra helgen fick jag en ny kompis. 17-åriga Maja. Maja är huvudperson i Jenny Jägerfeldts bok Här ligger jag och blöder. Ett av årens bokreafynd!

Titel: Här ligger jag och blöder
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Gilla Böcker

img_0427

Om boken: Maja går första året på gymnasiet. Estetiskt program. Hon tycker att världen, eller åtminstone hennes jämnåriga skolkamrater, borde ägna sig mindre åt att bry sig om hur de ser ut. Inte för att hon själv inte gör det, men hon konsumerar i alla fall inte klädesplagg som det vore dagens lunch.

Maja ska göra en hylla på skulpturlektionen. “Men en hylla är väl ingen skulptur..?” säger alla som Maja möter men det kan det väl visst vara tänker Maja. Olyckligtvis, för det är väl en olycka(?) sågar Maja av sig tumspetsen och efter det är cirkusen igång.

Med bultande (avsågad)tumme tar Maja tåget till Norrköping för att träffa sin mamma Jana. Det gör hon varannan helg. Men Jana är försvunnen.

Majas pappa är kvar i Stockholm och gör sånt han brukar när Maja är borta. Vilket hon anar är super, festar och bjuder hem tjejer som Maja helst inte vill veta av till lägenheten.

Justin, eller är det Jens, med de ljusa ögonfransarna. Janas granne, får Majas hjärta att slå sådär hårt. Trots den där äckliga snorpappersbollen han envist håller i handen.

Så tycker jag: Jenny Jägerfeldt skriver på ett fantastiskt roligt och beskrivande sätt. Hon får mig att känna allt det där jag själv kände när jag var 17, vilket gör det hela ännu mer roligt. En bok som får mig att skratta, förundras och njuta av stormande tonårskärlek, relationen till ens föräldrar och av att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *